streda 13. mája 2015

Ako sa dostať k lepším fotkám!

Keďže recenzií na tému Ako získať lepšie fotky bolo celkom dosť tak som sa rozhodla o tom napísať. Nechcem písať dlho a nudne, preto iba stručne. Len kde začať pri takejto obšírnej téme, o ktorej by sa dalo rozprávať roky?? Hmm...
    Asi začnem od začiatku a po svojom. Môj prvý úspech vo fotení bol keď ma vybrali na fotenie pre Avion Shopping park. Bola som na bilboardoch, skúsenosť to bola dobrá, hlavne tie ohlasy od okolia, teda hlavne tí pôsobiaci v BA, že ma všade vidia - na MHD, bilboardoch, letákoch, na banneroch atď. Veľa ľudí vtedy zaujímalo ako som sa k tomu dostala. Nič náročné. Poslala som svoju fotku a bolo. Vybrali ma. Asi som mala aj šťastie, ale rozhodne príjemná skúsenosť pre mňa.



    Neskôr som bola opäť vybratá na fotenie Webauto - pre nový Peugeot RCZ a taktiež som sa k tomu dostala len sledovaním ponúk a zaslaním fotky.


 Popritom som sa začala venovať hostessingu a promo popri škole, čo mi nielen ako zárobok padlo vhod, ale spoznala som množstvo ľudí, ktorí ma posunuli ďalej a ďalej a rozšírili moje obzory. Keď som videla, že na niektorých pár miestach som bola teda žiadaná, rozhodla som si založiť na Facebooku portfólio -Dominika Makarová photomodel.

fotenie by Igor Danay:




fotenie by Dali PHOTO Design


      Len tak pre zaujímavosť, aby som upresnila slovíčko photomodel - NIE SOM MODELKA a to je rozdiel! Hovorím to preto, lebo som počúvala z rôznych strán či už v dobrom alebo zlom, že som modelka alebo, že si myslím, že som modelka a pod. Nato, aby som bola modelka by som musela spĺňať určité kritéria, ktoré ja nespĺňam a vedzte že "pekná tvárička" nato nestačí! Nemyslím si o sebe, že som modelka, niektorí možno z fotiek usudzujú, že sa rada fotím, som namyslená a potom sa boja mi prihovoriť, lebo si myslia, že si neviem, čo o sebe myslím (no škoda!). Verte, že toho som sa napočúvala až až. Aj ma to trápilo, ale už som si povedala STOP. Necítim sa zakomplexovaná negatívnymi pripomienkami, len som to jednoducho potrebovala predostrieť, aby som to uviedla na správnu mieru!
     Na portfóliu, o ktorom píšem sú všetky moje skúsenosti s fotením aj s hostessingom. Slúži mi ako podklad keď sa hlásim na rôzne ponuky. Čo mi teda pomôže o dosť ako s fotkami fotenými z mobilu.

fotenie by Maciej Wilczynski:


      Okej, ale späť ako sa k týmto fotkám dostať. Čiže po väčšine som mala doteraz šťastie, ale recept na to je sledovať, sledovať a vyhladávať stránky, kde sa dá k tomuto dostať, chce to len obetovať nato čas. Rovnako som sa dostala aj k ďalším foteniam, ktoré, ale boli naozaj obyčajné, amatérski, ale neustále na sebe pracujúci fotografi. Stačí poznať svoje okolie, vedieť kde akí fotografi sa pohybujú a vedieť využiť ich. Ak aj vo vašom okolí nie sú, predsa vám nemôže robiť problém docestovať. Je len na vás ako vám na tom záleží. Sú fotografi, ktorí si nepýtajú nič (žiadne peniaze), ich tvorba je skvelá a tak ako vy si chcú len rozšíriť portfólio.

fotenie pre Magaela:



   Čiže ešte raz ako sa dostať k lepším fotkám je sledovať, hľadať, preskúmať všetko a verte, že rýchlo si niečo nájdete. Nižšie prikladám linky, na ktorých nájdete fotografov, ktorí dennodenne hľadajú adeptov na fotenie bez pýtania si peňazí.
    Neviem či som vám týmto článkom pomohla, ja verím, že aspoň trochu áno. Presne aj na toto slúži môj blog - pomôcť predostrieť. Ak som na niečo zabudla, poprípade vás napadajú nejaké otázky, nemusíte sa hanbiť spýtať sa naozaj nehryziem.
    Niektoré dievčatá (čo mi písali a mali nejaké otázky ohľadne tohoto) cítia, že sa hanbia, aj by chceli, ale je to pre nich komplikované, boja sa a neviem čo všetko.. . Stačí ak si to raz vyskúšate a hneď pochopíte, že to vôbec nie je tak hrozné ako ste si mysleli ;)

Prikladám linky, kde sa k týmto fotografom môžete dostať:

Ponuky fotenia TFP formou

TFP fotenie Slovensko

Slovak Photographers and Models

Fotenie a fotografia

Jobformodels


Taktiež prikladám aj linky na portfólia šikovných fotografov v mojom okolí:

toto sú fotografi, s ktorými mám skúsenosť a viem, že sú super, stále na sebe pracujú a ja môžem len odporučiť ;)

Jozef Dedík

Dali photo Design

Pyxel photography

Kristína Dobrozemská





Akékoľvek otázky, všetko zodpoviem :) Prajem veľa šťastia!


7 komentárov:

  1. super článok! najlepšie sú tie fotky s kvietkami :)
    letná giveaway
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi pekné fotky! Si veľmi pekná. Hlavne predposledná fotka je úchvatná :)
    Prajem mnoho ďalších úspechov.

    http://margifashion.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. great, have a nice weekend :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty fotky s květinovými čelenkami jsou nejkrásnější :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nádherné fotky :) nejhezčí jsou s těma kvítkama :))

    Blond LADY

    OdpovedaťOdstrániť